Wat is KEEPERsport Keepersdag?

Keepersdag is de KEEPERsport-vakantie, die in het teken staat van alle keepers. Dit jaar vieren we deze bijzondere dag voor de 5e keer. Naast de Keepersdag van KEEPERsport zijn er andere feestdagen voor keepers zoals de internationale Keepersdag, die jaarlijks op 14 april wordt gevierd. Voor ons bij KEEPERsport, 11.11. maar keepersdag om een ​​heel specifieke reden.

 

 

  • Waarom 11.11.?

    Het rugnummer 1 staat wereldwijd bekend als het rugnummer van de eerste keeper. Niet voor niets staat het keepersteam van een voetbalteam vaak op nummer één, twee en drie. Een groot aantal actieve en voormalige topkeepers zijn vertegenwoordigers van het glorieuze rugnummer 1. Voor ons ligt het dan ook voor de hand dat op 11.11. om alle keepers wereldwijd te eren.

    Uiteraard geldt onze vakantie ook voor keepers met andere rugnummers. Het bekendste actuele voorbeeld hiervan is de Italiaan Gianluigi Donnarumma. De doelman van PSG draagt ​​het shirt met nummer 99 sinds zijn geboorte bij AC Milan in 1999.

    Leuk weetje: er waren ook een paar veldspelers die rugnummer 1 droegen. Onder meer Jonathan de Guzman bij Chievo Verona en Pantelis Kafes bij AEK Athene zorgden voor opschudding met hun nummerselectie.

Wat vieren we?

Keepersdag staat in het teken van alle keepers ter wereld. De prestatie van een keeper wordt veel te weinig gewaardeerd. Fouten zijn meestal gemakkelijker te onthouden dan goede spelacties. Zelfs als je de hele wedstrijd als keeper geweldige reddingen hebt gemaakt, wordt een enkele fout vaak afgestraft. Terwijl een spits met een enkel doel een anders slechte prestatie kan goedmaken.

Het beste voorbeeld van het gebrek aan waardering voor een keeper is de toekenning van de Ballon d'Or. Lew Yashin is de enige keeper die is uitgeroepen tot beste voetballer. Daarom willen wij bij KEEPERsport alle keepers wereldwijd, ongeacht hun niveau of leeftijd, de erkenning geven die ze verdienen. Daarom vieren we elk jaar feest op 11 november. de Keepersdag met alle keepers ter wereld.

Het verhaal van de keeper

Hoewel de voetbalsport al sinds 1863 bestaat, werd de keeper pas in 1903 geboren. Volgens het eerste regelboek uit 1863 mocht elke speler de bal vasthouden. Na een regelwijziging in 1871 kon slechts één speler de bal tot halverwege de lijn vasthouden. Omdat dit officieel nog een veldspeler was, werd er meestal een pet gedragen om hem te onderscheiden van de andere spelers. Met een briefje aan de scheidsrechter en het overhandigen van de pet konden de veldspelers tijdens de wedstrijd om beurten wisselen.

Vanaf 1903 werd het strafschopgebied afgebakend en werd er een aparte keepersoutfit gecreëerd. De positie van keeper was geboren. Tot in de jaren twintig werd het spel nog met blote handen gespeeld voordat de eerste keepershandschoenen werden gebruikt. Deze waren meestal gemaakt van leer of wol. Pas in de jaren 70 begonnen de eerste bedrijven keepershandschoenen met latex grip-elementen te produceren. Daarna nam de ontwikkeling zijn beloop.

Leuk weetje: het eerste patent voor een keepershandschoen werd geregistreerd door de Brit William Sykes in 1885, bijna 90 jaar voordat de industrie geïnteresseerd raakte in de productie van keepershandschoenen.