Alles wat je moet weten over keepershandschoenen voor kinderen

Zelfs de jongsten onder ons hebben al een passie voor keepen. Daarom is het uiterst belangrijk om onze kinderen van jongs af aan te ondersteunen en hen het juiste advies te geven, zodat ze het plezier van het keepen niet verliezen en niets hun carrièrepad in de weg staat. In dit artikel kom je alles te weten wat je moet weten bij het kiezen van de juiste kinder keepershandschoenen.

Wat is het verschil tussen keepershandschoenen voor kinderen en keepershandschoenen voor volwassenen?

Naast het prijsverschil en de visuele verschillen in maat en kleur zijn er ook verschillen in het oppervlak van keepershandschoenen voor kinderen ten opzichte van keepershandschoenen voor volwassenen. Om op jonge leeftijd beter te kunnen trainen is een foam van twee millimeter voldoende voor keepershandschoenen voor kinderen. De reden hiervoor is de effectieve verbetering van de vangtechniek, aangezien kinderen zich meer moeten concentreren met keepershandschoenen met minder grip.

Een ander onderscheidend kenmerk is de instap van de keepershandschoen. In tegenstelling tot keepershandschoenen voor volwassenen hebben keepershandschoenen voor kinderen altijd een volledig of half verband bij de ingang van de keepershandschoen om het aantrekken te vergemakkelijken. Bij een volledige bandage is de instap rondom elastisch en bij een halve bandage alleen aan de binnenkant.

Waar moet je op letten bij het kopen van keepershandschoenen voor kinderen?

1) Het beoogde gebruik is cruciaal
Bij het kopen van kinder keepershandschoenen is het erg belangrijk om vooraf te bepalen waar de keepershandschoenen voor gebruikt gaan worden. Wil je alleen in de tuin spelen met vrienden met de keepershandschoenen aan of wil je actief spelen in een club? Wat moet de keepershandschoen kunnen? Wil je alleen keepershandschoenen voor de training, alleen voor wedstrijden of welke voor beide? Nadat je het doel, de behoefte en het budget hebt bepaald, kun je evalueren welke keepershandschoen het beste past bij wat je wilt.

2) Met of zonder vingerbescherming?
Als het om keepershandschoenen voor kinderen gaat, zijn keepershandschoenen met vingerbescherming in de meeste gevallen niet aan te raden. Dit komt omdat keepershandschoenen met vingerbeschermers wat stugger zijn en je meestal minder balgevoel geven dan keepershandschoenen zonder vingerbeschermers. Dit heeft ook een negatief effect op de kwaliteit van de vangtechniek. Dit kan problematisch zijn, omdat het trainen van de vangtechniek een van de belangrijkste trainingsdisciplines is, vooral op deze leeftijd. Als je eenmaal gewend bent aan de keepershandschoenen met vingerbescherming, zal het moeilijk zijn om er weer aan te wennen. De keuze aan kinder keepershandschoenen met vingerbescherming is al kleiner. Als veiligheid echter voorop staat, zijn keepershandschoenen met vingerbescherming altijd aan te raden.

3) Levensduur boven Grip
Vooral jongere kinderen (onder de 10 jaar) hebben meestal maar één paar keepershandschoenen nodig die zowel voor de wedstrijd als voor de training gebruikt kunnen worden. Deze worden vaak langer gedragen totdat de handschoen uiteindelijk kapot gaat.

Daarom is de levensduur van een keepershandschoen voor kinderen veel belangrijker dan een goede grip, die na verloop van tijd toch zal slijten. Om de grip zo goed mogelijk te houden, is het gebruik van een handschoen glue aan te raden. Over het algemeen geldt: hoe meer grip een keepershandschoen heeft, hoe korter deze meegaat en vice versa.

4) Wat is de ideale handschoen voor jou?
De keepershandschoenen van je rolmodel zijn niet altijd de beste voor jou. Elke keeper is individueel. Een goede pasvorm is erg belangrijk, zeker voor jongere keepers, omdat dit cruciaal is voor het balgevoel. Een goede pasvorm is te herkennen aan het feit dat de keepershandschoen plat op de handpalm ligt, d.w.z. geen "bolling" vormt en er ruimte is voor een vingerbreedte aan de vingertoppen. Daarnaast mag de keepershandschoen niet te strak zitten, anders komt er een sterke trekkracht op de naad van de keepershandschoen, die in het ergste geval ook kan scheuren. Dus niet te veel, maar ook niet te weinig bewegingsvrijheid, vergelijkbaar met voetbalschoenen voor kinderen. Koop in geen geval keepershandschoenen voor kinderen die groter zijn dan u op dit moment nodig heeft, omdat de kans groter is dat ze breken dan dat u ze ontgroeit. Daarnaast is het vooral voor jongere kinderen belangrijk dat ze de keepershandschoenen zonder hulp kunnen aan- en uittrekken, daarom zijn er voor kinderen alleen volledige en halve bandages als sluitingsmogelijkheid.

5) Wanneer moet je aparte handschoenen hebben voor training en wedstrijden?
Vanaf een bepaalde leeftijd raden we aan om twee aparte handschoenen te hebben voor training en voor wedstrijden. Dit tijdstip valt in de regel in het 11e, 12e of 13e levensjaar. Vanaf keepershandschoen maat 7 is er een veel grotere keuze aan keepershandschoenen. Matchhandschoenen van deze maat hebben ook betere coatings dan kleinere maten. Hoe groter de wijzers, hoe groter de selectie.

6) Welke keepershandschoenen worden aanbevolen voor jongere kinderen (jonger dan 10 jaar)?
Voor jongere keepers met een keepershandschoenmaat onder de 7 zijn de Premier modellen van KEEPERsport een ideale keuze. Ook aanbevolen zijn de Uhlsport Supersoft en de rehab CG1 modellen. Je kunt niet fout gaan met deze universele modellen. Je kunt ze gemakkelijk gebruiken voor zowel trainingen als wedstrijden.

7) Welke keepershandschoenen worden aanbevolen voor oudere kinderen (ouder dan 10 jaar)?
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel de trainings- als de wedstrijdhandschoenen dezelfde pasvorm hebben, zodat je er niet aan hoeft te wennen in een wedstrijd. Als je de voorkeur geeft aan een negative cut, zijn de KEEPERsport Premier NC- en Challenge NC-modellen, evenals de rehab CG1- en CG2-modellen de ideale trainingshandschoenen voor jou. De Uhlsport Supersoft-modellen zijn daarentegen optimale klassieke trainingshandschoenen.

Als het om wedstrijdhandschoenen gaat, blinken de KEEPERsport Champ-modellen uit met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Verder worden de Uhlsport Absolutgrip en de Reusch Fusion modellen aanbevolen voor wedstrijden.